Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

понеделник, 2 януари 2012 г.

Засаждане на Нар


- Събират се резници от нар за вкореняване. Те трябва да са от дено- или двегодишни клонки. Дължината на резниците е 20- 25 cm, а дебелината при основата -от 0,5 до 1,2 cm. След нарязването клонките се почистват от бодли и странични клончета, оформят се резници с дължина 20-25 cm. Връзват се на снопчета от 50 и се етикетират. Приготвените резници се съхраняват на хладно място във влажен пясък или в канавки на открито. Вземат се мерки за предпазване от изсушаване. По подобен начин се събират и резници от облепиха.

Нарът може да се размножава както със семена, така и вегетативно. за разлика от много други овощни видове семенните растения на нара в повечето случаи дават добър добив на ценни плодове. Този начин на размножаване на нар не е труден. Семената не изискват стратификация. Съхраняват се при обикновени стайни условия. Засяват се напролет в сандъчета, саксии или направо в почвата, като предварително почвата трябва да бъде смесена с оборски тор и пясък. Дълбочината на засяването е до 1 см. Отгоре се покриват с пясък и с растителни материали за предпазване от образуване на кора. Поникналите растения се разсаждат (пикират), след като формират няколко същински листа, а може и през следната година, когато може да се засаждат направо в местата, определени за постоянното им отглеждане. Почвата, както в сандъчетата, така и след разсаждането, трябва да се поддържа добре овлажнена, за да се развият здрави и силни растения.

Присаждане при нара се практикува много рядко. То не се отличава с нищо от присаждането при което и да е друго овощно дърво.

Вегетативното размножаване на нар е най-често и твърде достъпно за всеки овощар. То се основава на подчертаната способност на нара да формира корени на наранените тъкани при осигуряване на подходящи условия на влажност. Най-благоприятно е вкореняването на резници, събрани от здрави, добре развити храсти. Използват се едно- и двегодишни клончета с дебелина на молив и по-дебели.

Резниците се събират през декември и януари, като клонките се нарязват на 25 см. Долният отрез се прави непосредствено под пъпка, а горният - на 3-4 мм над последната резникова пъпка. Всички трънчета и къси клончета се изрязват гладко. Зареждането за вкореняване се прави напролет, в началото на април, направо на открито в предварително подготвена, добре наторена с оборски тор и суперфосфат рохкава почва, като се заравят толкова, че да остане над повърхността част с две пъпки. Понякога при съхраняването през зимата може да се формират малки коренчета. Тогава трябва да се внимава те да не бъдат оронени. При липса на коренчета резниците може да се втикнат в почвата с ръка или с помощта на колче. След това се поливат обилно и по-нататък почвата се поддържа в добре овлажнено състояние. До есента израстват нови леторасти с височина до 50 см. Така растенията са готови за засаждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар