Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Блатен кипарис



Блатният кипарис Taxodium distihum е иглолистно листопадно дърво. Образува широко пирамидална корона. Клоните са дебели, хоризонтално разперени. Представлява дърво с височина до 50 м. Ширината на ствола достига до 1,50 м. Живее до 400 - 500 години.
Кората на стъблото е тъмнокафява, с дълбоко надлъжно напукване. Листата са светлозелени, игловидни, до 17 мм дълги. Те са разположени в 2 редици по особени скъсени клонки, дълги до 10 см., с които заедно опадват през есента. Възрастните дървета образуват въздушни корени около ствола си. През лятото дървото има свежо зелена листна маса. През есента започва обагряне на иглиците в червено кафява багра. Дървото е красиво и през зимата, защото има мощна клонеста корона.

Шишарките са сферични или яйцевидни, с размер 20 до 32 мм. През октомври шишарките, заедно с листата опадват на земята. Там, сгушени под окапалата шума шишарките се разпадат на люспи и семена. Блатният кипарис произхожда от югоизточните щати на Северна Америка. Расте в блата и разливи на реки. Понася продължително заливане с дълбоки води.
В България е интродуциран като декоративно и като горскостопанско дърво. У нас добре се развива и на по-сухи терени, стига корените му да достигнат до подпочвена влага. На 50 годишна възраст достига 20 м височина.
Добре понася студените зими, но не понася варовик в почвата. Бързо растящ, лесен за отглеждане вид. Обича влажни и плодородни почви. Може да се използва като солитер или за групови засаждания. Желателно е да се засажда далече от алеи, защото образува въздушни корени, които са в състояние да разчупят всякаква настилка. Като горскостопанско дърво се цени заради леката си висококачествена дървесина без смола. Пригодно е за овладяване на блатисти места.

Засяване на семена Блатен кипарис Taxodium: Шишарките при узряване опадват и се разпадат, като семената се различават трудно от шишарковите люспи. Събрани през есента, семената се оставят на хладно и тъмно до пролетта. Засяване: Семената се сеят в сандъчета в оранжерия или парник в рохкава и влажна почва. След засяване почвата се притъпква и се застила с 1 см пясък. Първите зими младите растения трябва да са на закрито. Покълват 50% от семената за около 8 седмици. На втората година кълняемостта пада под 10%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар