Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

неделя, 15 януари 2012 г.

Опазване на растителното биоразнообразието


Когато говорим за дърветата, които в преобладаващата си част съставляват гори, е важно да си даваме сметка за ролята на горите като източник на биологично разнообразие и огромното значение на запазването на местното биоразнообразие, т.е. – опазване на характерните за даден природен регион растителни видове. Биологичното разнообразие е научен термин с който се обединяват всички живи форми на Земята. То може да има и локален характер, като напр. да обединява всички растителни и животински видове в дадена екосистема. Съществуват 3 вида биологично разнообразие:

§                     Генетично разнообразие - разнообразие на гените при отделните видове.

§                     Видово разнообразие - разнообразие на видовете флора и фауна в отделна екосистема или Земята като цяло.

§                     Разнообразие на екосистемите - обединява различните екосистеми на планетата.

Съзнателната интродукция и разселване на неместни /т.нар. инвазивни/ видове и подвидове има отрицателни последици върху биологичното разнообразие. Какво представляват инвазивните чужди видове? Инвазивните чужди видове са неместни за екосистемите растения, животни, патогени и други организми, които бързо завладяват територии и могат да причинят вреди на околната среда, икономиката и човешкото здраве.
Техният негативен ефект върху биологичното разнообразие се изразява в нарушаване на местните екосистеми и техните функции, както и в намаляване или унищожаване популациите на местни видове - чрез конкуренция, хищничество, причиняване на болести.
Инвазивните чужди видове, заедно със загубата на местообитания и климатичните промени, са идентифицирани като една от най-големите съвременни заплахи за биологичното разнообразие на Земята. 

Растителните видове определят характера на екосистемата, а оттам и разнообразието в нея.

Здравите гори пречистват, съхраняват и освобождават постепенно питейна вода. Около две трети от всички по-големи градове в развиващите се страни разчитат на защитени територии, заети предимно с гори за осигуряване на водоснабдяването си.

Когато в горските насаждения широко са използват неместни дървесни видове с промишлено значение, това довежда до промяна в състава на горите и обедняване на горския дървесен генофонд.

Затова, когато се ориентираме към засаждане на дървесни видове, особено ако то е по-мащабно, непремено трябва да избегнем екзотични видове със склонност към бързо размножаване и „превземане” терена на естествената местна растителност.

Какво може да направи всеки от нас лично за опазването на горите?

1. Информираност. Необходимо е да се информираме за видовете, за горите и другите екосистеми в региона, в който живеем и за връзката между нашето здраве и доброто състояние на екосистемите. Съществуват много източници на информация, които могат да предложат местните общини, националните правителства и неправителствените организации. Интересувайте се от значението на биологичното разнообразие и горите и за това как можете да помогнете за опазването и устойчивото използване на горите във вашия регион.

2. Внимание. Обръщайте внимание на своя стил на потребление. Например избягвайте храни, за производството и транспорта на които е необходим голям разход на енергия и ресурси, като например телешко месо или такива, чиито производство оказват директно негативно влияние върху биологичното разнообразие в горите, като например палмово масло. Винаги, когато е възможно, използвайте местни храни – отглеждани и произвеждани в близост до мястото, където живеете. Когато купувате дървен материал или хартия, търсете винаги сертифицирани производители. 

3. Действия. Едно много приятно и същевременно полезно действие е засаждането на дървета. Засаждайте местни видове в районите, където те растат естествено. Друга полезна стъпка е намаляването на нашата лична консумация на енергия и ресурси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар