Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

понеделник, 2 януари 2012 г.

Засаждане на Череши


Засаждането на черешите се извършва есента - от края на октомври до началото или средата на декември, т.е. до настъпването на големи студове. Когато се пропусне този срок, се черешите се засажда и рано напролет, но всички предшестващи мероприятия се извършват есента. Есенното засаждане на черешите осигурява по-добро прихващане и развитие на фиданките през следващата година.

Преди самото засаждане на черешите в посадъчните дупки се внася по 10 кг угнил оборски тор, 300 г двоен суперфосфат и 150 г калиев сулфат, които се смесват добре с почва. На дръвчетата за засаждане се прави основен преглед. Ако е допуснато подсушаване на корените, те се потапят във вода за едно денонощие. Всички дръвчета с повредени корени и надземна част от гризачи, студ или нараняване се бракуват, а също и заразените с кръвна въшка.

Подготовката на дръвчетата за засаждане се състои в опресняване на некалусиралите рани и слабо съкращаване на скелетните корени. В процеса на самото засаждане те се ориентират по посока север (изпъкналата част на присадката) - юг (чепчето), корените се разполагат правилно в дупката и след засипване с рохка и влажна почва, поддръпване и притъпкване мястото на присаждане трябва да остане най-малко 5-6 см над почвената повърхност. Тази дълбочина на засаждане трябва да се спазва, защото при по-голяма дълбочина (присадката под почвената повърхност) има опасност от загиване на дърветата, каквито случаи са наблюдавани в производствената практика.

Около всяко новозасадено дърво се оформя пристъблена чаша, полива се с 20-30 л вода за да прилепне почвата около корените, а за запазване на влагата може да се мулчира със суха почва, торф и др. За предпазване от зайци през зимата, фиданките се обвиват с амбалажна хартия или други подходящи материали. Първата резитба на черешите (съкращаване) се прилага в края на зимата - началото на

Няма коментари:

Публикуване на коментар