Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Лъжекипарис


Лъжекипарис (Chamaecyparis sp.)


Преди около 200 години този род е бил неправилно причисляван към рода на кипарисите. При кипарисите узряването на шишарките става за 2 години, а при лъжекипарисите за една. Това е основният критерий, който е накарал ботаниците да отделят двата рода. Поради голямата им прилика с кипарисите, лъжекипарисите са нполучили това наименование (chamae - неистински).
Кипарисът е високо дърво с остро-пирамидална корона. Върхът на основния вид е винаги повиснал надолу. Само при някои сортове върхът е изправен. Клоните са къси, излизащи хоризонтално от ствола и насочващи се нагоре. Кората на младите дървета е сивозелена, гладка, а на възрастните е червено кафява, напукана на пластинки. Иглиците са люсповидни. Шишарките са дребни, почти сферични, до 10 мм в диаметър. Узряват през септември на първата година и веднага се отварят.
Лъжекипариса е едно доста атрактивно растение, което е актуално от много години в България, а и не само, той е най-популярното растение в британската градина.
Лъжекипариса се развива доста добре на пряко слънчево греене. Издържа и частично засенчване, но не се препоръчва. Предпочита добре дренирани почви, които да са богати на хранителни вещества и да са с кисела РН реакция. Добре е да се полива редовно, но умерено, особено през лятото, когато температурите са много високи и изпарението от почвата е доста силно.
Това растение се размножава сравнително лесно, като на есен се вземат резници (стъблени) и се поставят за вкореняване в студен парник.
Характерно за него е, че е с доста бърз растеж, което го прави подходящ за частни дворове и резиденции, където е необходим бърз декоративен ефект. Заради това си качество (бързия растеж), не се препоръчва да се използва за алпинеуми и скални цветни кътове ако не го подрязвате интензивно. Съществуват и по-бавно растящи форми на лъжекипариса, които създават доста сполучливи и интересни съчетания със всички цветя за алпинеум.
Не бива например да бързате да засаждате Chamaecyparis lawsoniana ‘Allumi’,’Columnaris’ или ‘Fletcherii’ само защото изглеждат доста добре във вашия алпинеум, защото за една година, композицията ви ще се наруши, и това растение вече няма да изглежда мащабно на вашия кът. За целите на алпинеум има разработени сортове джуджета, които са доста подходящи.
От лъжекипариса съществуват огромно количество от форми и видове, с различна форма и цвят на короната, които са подходящи както за алпинеуми така и за градински композиции. Често се използва за селищно и парково озеленяване.
Засяване на семена Лъжекипарис Chamaecyparis: Шишарките се събират през август-септември, когато започват да се разпукват, независимо от цвета им. Разстилат се в топло помещение и семената опадват сами. Засяване: Семената се сеят в средата на април в рохкава и богата почва в парници. Отгоре се покриват с иглолистни клонки. Покълването е около 10%! Кълняемостта се запазва 2 години.

Лавсонов лъжекипарис, лъжекипарис, хамеципарис /Chamaecyparis lawsoniana/


Лавсоновият лъжекипарис е разпространен в тихоокеанската част на Северна Америка - щатите Калифорния и Орегон, където без да се отдалечава много от брега на океана, се изкачва на височина до 500 м н.в. Достига височина до 40 - 60м и 1,70 в диаметър. Притежава вечнозелена конусовидна корона. Декоративен е през цялата година. Освен основния вид, има още неизброимо количество декоративни сортове от него.

Лъжекипарисът е лесен за отглеждане вид. Привързан е към месторастения с по-хладен климат и плодородни почви. Обича почвената влажност, но не понася преовлажняване. Напълно е устойчив на нашите зими. При температури под минус 25 гр може частично да измръзне, но се възстановява лесно. Предпочита слънчеви изложения, но добре понася и засенчване.

Има много широко приложение. Използва се както за солитери, така и за създаване на групи в паркови пространства. Подходящ е за засаждане на живи плетове, живи огради и ветрозащитни пояси. Като алейно дърво може да се засажда в шпалири, подобно на кипарисите. В Европа широко се използва като перспективно горскостопанско дърво.



Няма коментари:

Публикуване на коментар