Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

събота, 14 януари 2012 г.

Трепетлика, Осика


Трепетлика, Осика Populus tremula е листопадно стройно дърво със силно разклонена широка корона, до 25-30 м високо. Кората му дълго време запазва зеленокафявия цвят на младите клонки и е гладка, при старите е силно напукана. Цветните пъпки са по-едри и топчести, а вегетативните - продълговато-яйцевидни и лепкави. Листата на дългите клонки са закръглени или триъгълно елиптични, неправилно тъпо назъбени, голи, 3-7 cм дълги и приблизително толкова широки, с дълги странично сплеснати дръжки. Цветовете са еднополови двудомни, събрани в овласени реси. Цъфти през месеците април-май  Семената са дребни, жълтозелени и овласени. Трепетликата се среща в цялата страна докъм 1700 м н. в. край реки и в планински райони. Образува и самостоятелни съобщества на мястото на пожарища, ветровали и др.

Енергетика на трепетликата   
Трепетликата е дърво, поглъщащо отрицателната енергия. Това свойство на трепетликата по-рано се е смятало за магическо. На мнозина е известен най-добрият начин за борба с вампири и таласъми - тояга от трепетлика. Смятало се, че тя изгонва зли духове, затова я засаждали около къщата.
В гора от трепетлики може да се намери убежище от преследването на енергиен вампир, да се облекчат в известна степен последствията от урочасване и зли очи. Прекият контакт с трепетлика ще изчисти аурата на човека от вредните въздействия. Това качество притежава не само дървото, но и предмети, изработени от него. Общуването с трепетликата помага при неврози, натрапчиви мисли, безпричинни страхове, но при едно задължително условие - човек трябва да вярва в живителната сила на растенията.
Трепетликата помага за снемане на възбудата и излишната енергия.
Поема болката при възпалителни процеси. Особено избирателно поема отрицателната енергия и създават цялостна хармония. При Баховата терапия трепетликата е свързана с душевните потенциали на безстрашието и възкресението. 
Активна е само от 14 до 18 часа.


2 коментара: