Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

неделя, 15 януари 2012 г.

ПЛАТАН /ЧИНАР/


Платан, чинар 


Листопадно високо и бързорастящо дърво. Достига височина 35-50 м. Короната му може да се разпростре на ширина до 30 м. Лесно се познава по кремавите петна под люспестата сива кора. Възрастната кора на чинарите се бели лесно на парчета с неправилна форма, което придава на дърветата пъстър люспест вид. Ако кората е много стара, тя не се бели, а се напуква. Безценен вид за засаждане в области със силно замърсен въздух.
Чинарът има мощна коренова система. Засаждайте младите растения на около 5 м от къща, ограда, алея или друго дърво.
Светлолюбиво растение. Засаждайте го на светли терени и в добре дренирани, дълбоки почви.
Семената са плодосемки, струпани в кълбовидно образувание. Топчето е с диаметър 2,5-4 cm и има ядро с диаметър около 1 cm. То съдържа няколкостотин плодосемки, които имат конична форма и съдържат по едно семе.


Източният платан е дърво от първа величина и може да достигне 50 м височина и 4 м диаметър. Короната е широка, с дебели и дълги странични клони. Кората в млада възраст е мозаечно-петниста, със сиви и зелени преливащи се петна и се отделя на тънки плочки.
Листата са прости, дланевидно нарязани на 5 или 7 дяла, средният от които е с леко стеснена основа и удължен връх. Те са дълги 12-15 см и широки 15-18 см. Плодът е дребно орехче с обратноконусовидна форма, което е покрито с прилепнали по повърхността му власинки.
Източният платан е изключително бързорастящ вид, особено в млада възраст. Взискателен е към светлината, поради което най-често формира чисти насаждения.

Западен платан/чинар/ (Platanus occidentalis L.)

Западният платан достига 50 м височина и 4 м диаметър. Короната му е яйцевидно-пирамидална, с дебели, възходящи странични клони. Кората е светлосива, петниста и плочковидно напукана. Отличава се с бърз растеж и добре развита, дълбоко проникваща коренова система. В насаждения формира право, почти цилиндрично стъбло и е един от най-високо продуктивните широколистни дървесни видове.
Естественият ареал на западния платан обхваща атлантическите части на Северна Америка. В Европа се отглежда от 1636 г. Все още не е напълно изяснено дали в България се отглежда западния платан или само негови хибриди с източния платан.


РАЗМНОЖАВАНЕ: Засадете 2,5 сантиметрови зелени резници в сандъче в края на лятото.Н

2 коментара:

  1. Уточнявайте поне какво пишете ...50 м височина и 4 м диаметър на кое на короната ли на стъблото ли !?!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти си много тъп щом питаш такъв въпрос

    ОтговорИзтриване