Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

събота, 14 януари 2012 г.

Айлант


Айлант

Обикновено дърво, чието основно качество е невероятната му устойчивост на дим и замърсен въздух. Листата приличат на листата на ясена и достигат 90 см дължина. Скоростта на растеж (за 20 години - около 20 м височина) и образуването на издънки може да създадат проблеми в средна по размер градина.
Обикновеният айлант е дърво с височина до 30 m и диаметър 80 cm. Короната е широка, с дебели, рядко разположени клони. Кората е гладка, сиво-кафява или жълтеникаво-сива, а при по-старите дървета е слабо надлъжно напукана. Младите клонки са дебели, жълтеникави до червеникави, покрити с лещанки и слабо овласени. Пъпките са полусферични, кафяви, дреби и покрити с власинки. Листата са сложни, текопорести и много едри. Те достигат до 100 cm дължина. Цветовете са дребни, зеленикаво-жълти, събрани в едри , изправени метловидни съцветия. Те са еднополови или двуполови и цъфтят през юни. Плодът е орехче с едно крилце. Крилатката е елипсовидна, ципеста, бледожълта и леко усукана. Тя достига дължина 3-4 cm, а семето е разположено в средата. Семената узряват през октомври, но плодовете презимуват на дървото.
Обикновеният айлант е един от най-бързо растящите дървесни видове в умерените географски географски дължини. В млада възраст годишният прираст по височина може да достигне до 3 m. Той е недълговечен види пределната му възраст е около 50 години. Много характерна биологична особеност е формирането на голямо количество коренови издънки. Плодоносенето настъпва още към петата година и е обилно и ежегодно. Кореновата система е смесена и добре развита както в хоризонтално, така и във вертикално направление. Размножава се както със семена, така и по вегетативен начин. От екологичните фактори светлината е от голямо значение за този вид, който е един от най-светлолюбивите. Най-добър растеж показва на дълбоки и плодородни почви, но се среща и на по-бедни терени. Не понася високо съдържание на варовик в почвата. Невзискателен е към атмосферната влажности може да се използва за залесяване в сухите области. У нас е използван за залесяване в долния лоесорастителен пояс и като декоративно дърво, което се е приспособило към месните условия и се размножава самостоятелно. Обикновеният айлант е подходящ за залесяване на сухи и ерозирани терени.
СОРТОВЕ: A. altissima е единственият вид, който ще намерите. Зеленикаво-жълтите мъжки и женски цветове са незабележителни. На женските дървета се появяват гроздове от оранжеви плодчета - крилатки.
МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква градинска почва; на слънце или полусянка.
РАЗМНОЖАВАНЕ: Отстранете вкоренени издънки от основата на дървото родител.

1 коментар:

  1. Дърво - плевел.
    В никакъв случай не го садете никъде.
    Абсурдно е да залесявате каквото и да е с него.
    Ако е в селска градина, изкоренетв го.

    ОтговорИзтриване