Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

неделя, 15 януари 2012 г.

БРЕЗА



Бреза 

Бялата бреза е високо до 25 м дърво или храст до 2—3 м, с гладка, тънка, бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Младите клони са прави, по-старите са увиснали, осеяни със смолисти брадавички. Листата са ромбовидни или сърцевидни, заострени на върха, по ръба двойно назъбени, в основата си целокрайни; отгоре листата са тъмни и лъскави, докато отдолу са по-светлозелени.
Мъжките съцветия са дълги, цилиндрични, увиснали реси, а женските — къси, изправени, цилиндрични, 2—4 см дълги и 8—10 мм в диаметър.
Грациозният й растеж се подчертава от ефектната кора, която обикновено (но невинаги) е бяла. Жълтеникавите мъжки и зеленикавите женски реси се появяват напролет,  листата са сърцевидни и с назъбени краища. Всички брези са много издръжливи и виреят в най-различни почви, но трябва да помните, че са плиткокоренни. Не ги садете плитко и при продължително засушаване ги поливайте. Брезата е установена в цяла България до 2000 метра надморска височина   
СОРТОВЕ: Плачещата бреза (В. pendula) е известна на всички - висока (до 10 м), с провиснали клонки и бяла белеща се кора. Интересни сортаве са 'Youngii' (по-компактна, клонките й докосват земята), 'Tristis' (висока и тясна, с увиснали клонки), 'Purpurea' (пурпурни листа и клонки), 'Fastigiata' (колоновидна, идеална за малки градини) и шведският сорт Dalecarlica' (дълбоко нарязани перести листа). В. albo-sinensis septentrionalis е с червено-оранжева лющеща се кора, а кората на В. ermanii е червено-кафява.
МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква почва; на слънце или полусянка. 
РАЗМНОЖАВАНЕ: Засейте семена в сандъче на открито през пролетта.





Енергетика на брезата
Брезата е символ на пролетното равноденствие, защото се смята, че издигайки  своето стройно стебло, обещава достигане на духовно просветление и равновесие.  Това дърво е свещено за древните келти, които го използвали като защитно  средство срещу злите сили. Приемали го за символ на чистота и протекция. Много  често това растение е използвано при направата на различни магически отвари и  заклинания. 
Скандинавците свързват това дърво с детеродната функция на жената и с  майчинството. То е носител на здраве и добър късмет. Знак е на благоговение.  Смята се, че магическите му сили могат да помирят врагове и да укрепят  приятелство. Брезата се смята за протектор на влюбените. 
Брезата е свещено дърво и за древните финландци. Според тях то е символ на  надеждата и продължаващия живот. В легендата за сътворението на света се  разказва, че когато дърветата станали толкова много, че оформили гори,  Вианамоинен взел брадва и изсякал голяма част от тях, за да засее ечемик, но  оставил една бреза, на която да кацат птиците.
Индианците алгонкино в Северна Америка приемат брезата за свещено растение.  Племената още от стари времена използвали дървесината
ѝ за построяване на лодки и за изработване на домакински съдове. Те разказват, че когато Глоскап,  господар на хора и животни, стрелял със стрелите си срещу брезите, от кората на  дърветата се откъсвали парчета. Точно от тези брезови корички се създали хората.
През Средновековието с нейните клонки се прогонват лошите духове и влияния.  Когато се мислило, че определен човек е обсебен от Дявола, тялото му се удряло с брезови клони. 
В Астурия и Галисия се смята, че метлите на вещиците са направени от клони на  бреза. 
Славяните считат брезата за дърво-защитник на здравето на човека и на спокойния  сън. Тя е емблема на Русия и е символ на руската душа, често я наричат животворно растение. Това не е случайно – на територията на Русия брезата е най-разпространеното широколистно дърво.
Брезата е особено дърво и не всеки може да се зареди с жизнени сили от нея. Щедра е само към хората, които истински я обичат. 100 грама брезови листа, варени в 1 литър вода 10 минути могат да помогнат при хронична умора и безсъние, както и след продължително боледуване. Дозата е за 1 ден. Приема се 10-12 дни, за да има ефект. Брезите носят късмет на къща, до която растат, според Анастасия най-подходящо е да са засадени до дворната врата.
Едно от най-красивите дървета на планетата, брезата е символ на дев­ствеността, детската не­винност и творческото вдъхновение. Тя трансли­ра енергията на Луната и спада към зодиакалния знак на Рака. По характер е своенравна и капризна, не на всеки помага, но обикне ли някого, го закриля цял живот. Брезата обича добрите, чистосърдечни и отворени хора. Тя дава сили на творците, романтичните натури и децата. Енергията й е момичешка, не случайно в песните се пее за момата, че е „стройна и красива като бреза”. Понеже е твърде чувствителна и лесноранима, ако я доближите с негативна нагласа, ще ви отмъсти, като ви изпрати главоболие и нервност. Ако искате да извлечете сили от брезата, седнете удобно с гръб, опрян на нея и казвайте на ум стих или песен. Скоро ще почувствате вътрешен мир и желание да прегърнете целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар