Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

събота, 14 януари 2012 г.

Бъз


Бъз
Черен бъз, Дървенист бъз, Свирчовина Sambucus nigra L.
Листопаден храст или ниско дърво високо 2-6 м със сива кора, разперени клони и мека бяла сърцевина. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има нежни, жълтеникаво-бели цветове, които ухаят добре, използват се за чай или сироп. Листата, и плодовете, и корите са лековити. Плодовете са сферични, сочни, черновиолетови, 5-6 мм в диаметър, най-често с 3 продълговати семена
Расте в храсталаци, гори и населени места, разпространен е в цялата страна. Из планините се намира на надморска височина до 1500 м.
Забелязваме го най-често по време на цъфтежа през юни и след това, когато виснат черно-виолетовите чепки плодове в края на лятото и началото на есента. Събирането  на плодовете започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета. Те съдържат каротин, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, ябълчена и винена киселина. През зимните дни извлекът от плодовете на бъза действа общо укрепващо на организма и подсилва имунната система. Има много добро действие при простуда, хрема, ангина, кашлица, също така при невралгии и влияе благотворно на отделителната система и простатната жлеза. Затова преди да започнат настинките, пригответе си няколко бутилки сок и сироп от черен бъз. Плодовете на бъза не са подходящи за консумация в суров вид. Могат да причинят разстройство. Топлинната обработка ги прави лесно усвоими. 

Енергетика на бъза
В някои култури се приема за пазител на семейството и символ на възраждането и жизнената енергия, защитаващ от зло. Затова смятали за лошо да се кастри такова дърво.
Келтите вярвали, че в бъзовите дървета се обитават от феи - много капризни и своенравни същества, които могат както да навредят на човек, така и да му помогнат. Смятали, че бъза може както да предизвика злини, също така и да ги отблъсне. Друидите ползвали растението и за лечебни цели.
В източните части на Астурия се поставя във всички празни части на дома и се смята, че това предпазва от зли сили. Мисли се, че ако остане незапълнено с бъз място, лошия късмет ще се настани там и жените ще чупят много домакински съдове в продължение на една цяла година. Да се пали и изгаря дървесината на това растение е крайно опасно според астурианците, защото черния пушек, който се отделя, може да привлече тъмни сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар