Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

понеделник, 2 януари 2012 г.

Засаждане на Дафиново или лаврово дърво


Дафиновото или лавровото дърво (Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. Дафиново дърво е вечнозелено - листата функционират почти три години. Расте като многостъблен храст, но може да се превърне в средно голямо дърво. Най-добре се развива на карбонатни, леки, дълбоки, чакълести, но богати почви. Издържа на засушаване, но расте много по-добре при условия на умерено овлажняване на почвата. При прерязване на пън формира голям брой млади, силни пристъблени издънки, гъсто покрити с листа. Както дафиновите листата, така и кората на младите клончета съдържат 2-4% етерично масло, 75% от което заема евкалиптолът. Плодовете съдържат голямо количество масло, което се използва във фитотерапията.

Дафиновото дърво е двудомно. Плодните пъпки се формират в началото на юли, цъфтят през април-май на следващата година, а плодовете узряват през октомври и началото на ноември. Макар и топлолюбиво, дафиновото растение издържа без повреди застудяване до -12,-13°С.

Един от най-благоприятните райони за дафиново производство са източната и югоизточната част на Бургаска област.

Ежегодният добив на сухи листа се колебае от 100 до 180 кг на декар.

Фиданки от дафиново дърво се получават от семена. Фиданките се засяват рано напролет (февруари-март) на разстояние 5х5 см, на дълбочина не повече от 3 см. Над почвата се поставя чист речен пясък - около 1 см. След като поникнат растенията и станат на височина около 2 см, се пренасят заедно с почвата около корените на постоянно място.

Освен със семена дафиновото дърво се размножава и с издънки. Те трябва да са добре развити, да имат коренова система. През април се прерязва коренът който свързва майчиното растение с издънката. Новото растение се изважда внимателно от почвата, без да се разкъсват коренчетата, и веднага се засажда на постоянното място в саксия или на открито, на дълбочина толкова, колкото е било преди.

Дафиновите растения се засаждат в добре наторена почва, рохкава, а на открито може и в чакълеста, но също добре наторена почва. Желателно е да се подбере място на завет, например южно от храсти или до сграда. По-нататък грижите се състоят в своевременно поливане, за да има добър растеж.

За да се избягнат всякакви рискове от измръзване, особено в по-млада възраст, трябва да се осигури известна зимна защита, като растенията се загърлят с почва, дървени стърготини, талаш или сухи листа и отгоре всичко, включително и самото растение, се покрива с полиетиленово платно. Така защитените материали се предпазват от намокряне и заледяване. В Санданско-Петричкия и Ивайловградския район и на юг от Созопол, както и в защитените участъци на черноморското крайбрежие може да се мине и с твърде лека защита или дори без защита.

През първите три години растенията не бива да се изрязват, за да се укрепят кореновата система и кореновата шийка, на които ще се разчита по-нататък за по-висока продуктивност. Това не изключва късането на дафинови листа за домашни нужди.

През четвъртата есен се изрязва цялата надземна маса (всички издънки и стъбла) на височина около 20 см от повърхността на почвата. Главината се закрива с почва или други материали по описания по-горе начин. Изрязаната маса се оставя на сянка в проветриво място, докато изсъхне. Тогава дафиновите листа се оронват леко. Високо-ароматични са и всички клончета.

В споменатите по-топли райони може да се оставят по 1-2 стъбла неизрязани. Така ще се стигне до плододаване, както и до по-добре изразена декоративност. Намалява се обаче добивът на дафинови листа. Ето защо добре е да се отглеждат повече дафинови растения, две от които (едно мъжко и едно женско) да се оставят за цъфтеж и плододаване, а останалите да бъдат предназначени за производство на листа.

През година-две всяко растение трябва да се натори с една-две кофи оборски тор. Полезно е и внасянето на 100-200 г суперфосфат.

Големите плододаващи дафинови дръвчета често се нападат от щитоносни въшки. Въшките лесно се унищожават чрез пръскане с някои от органофосфорните препарати, като във всички случаи се прибавя прилепител. Това пръскане е допустимо рано през лятото, за да има достатъчно време за измиване (чрез дъждовете) на препарата от листата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар