Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

петък, 13 януари 2012 г.

Киселица, Дива ябълка


Киселица, Дива ябълка (Malus sylvestris)

Повечето диви ябълки на външен вид изглеждат точно като културните, така че ще ви е лесно да ги разпознаете. Различните видове са доста по-малки от култивираните – плодовете на най-едрите не надминават 5 до 7.5 сантиметра в диаметър, най-често по-малки. Листата са дребни и прости, а често имат и тръни. Цветовете са бели или розови, а плодовете – червеникави или жълтеникави.

Представлява листопадно дърво, което на височина стига до 10-15 метра. Развива широка и дълбока коренова система, която я прави устойчива на ветрове и на неблагоприятни почвени условия. Стволът й е прав, покрит със сиво кафява напукана кора. Клоните й образуват широко разперена и светла корона, в която по-младите клонки са с червеникавокафява кора - гладка и лъскава, а по някои от тях се образуват тръни. Листата на киселицата са с яйцевидна или елипсовидна форма, отгоре са тъмнозелени и лъскави, а отдолу - светлозелени, матови и с власинки. Листата винаги са прикрепени с дръжки, а петурите им са напилени. Напролет (април - май) живителната слънчева топлина нагрява и разтваря цветните пъпки на киселицата и клоните й се отрупват с едри бели до бледорозови цветове, събрани в щитовидни съцветия. 

Устройството на цветовете й по нищо не се различава от крушата или дюлята. Единствената разлика е в това, че стълбчетата на киселицата не са свободни, а са сраснали в основата си. Киселицата дава плод късно наесен - към края на октомври. И докато ябълковидните плодове на крушата и дюлята имат хрущялен ендокарп и много каменисти клетки, при киселицата и всички останали ябълки каменисти клетки няма, а хрущялната част е превърната в хрущялно-ципеста и в нея са поместени кафявите и лъскави семена на киселицата. 
Плодовете на киселицата са по-дребни от орех и са кисели като оцет. По устройство обаче те приличат на плода на питомните ябълки и затова понякога наричат киселицата и с името дива ябълка. Киселицата прилича на питомните ябълки не само по плода си, но и по устройството на листата и на цветовете и това е така, защото киселицата е родоначалникът на някои от сортовете питомни ябълки. 

Дивата ябълка се среща най-вече в гористи райони. Най-често на границата между горите и полята.



Енергетика на ябълката
Ябълката е първото дърво в хороскопа на друидите. Това е дървото на женската сила, женската сексуалност, то пробужда чувствената природа в жената. Ако искате да изпитате прилив на еротически сили, през лятото спете под ябълково дърво, макар че ябълката доста по-лесно споделя силите си с младите девойки. Под влиянието на енергията на ябълката девойката може да си представи образа на идеално подхождащия й мъж, а насън може да види и бъдещия си жених. Влиянието на ябълката е много необходимо именно на младите, неопитни и неуверени в себе си млади момичета. Не трябва да се страхувате от съблазните, с които е възможно да ви заобиколи това дърво. За енергията на ябълката не съществуват морални норми, тя се подчинява само на зова на природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар