Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

понеделник, 2 януари 2012 г.

Засаждане на Кашу


Кашу (Anacardium occidentale L.) е от семейство Anacardiaceae. Общоприето наименование е кашу, кашу-ябълка, кашу ядки. Родина на кашуто е Бразилия.

Кашу е бързо развиващо се дърво с ниски клони и гъста корона. Достига височина от 7-12 метра. Листата са жилави, овални, 10-20 сантиметра на дължина и 5-10 сантиметра в ширина. Цветовете са малки, жълто-розови, ароматни, събрани в малки метлици 10-20 сантиметра, цъфтят през пролетта или началото на лятото. В една метлица цветовете могат да съществуват заедно в три вида: мъжки, женски и разнополови. Броят на плодовете зависи от броя на разнополови цветове, които не се нуждаят от опрашване. Плодовете узряват 3 месеца след цъфтежа.

Плодът му е наричан най-често "кашу ябълка" и силно напомня на голяма круша или дюля с червен цвят. В долната й част се намира мъхест бъбрековидна черупка, в която се крие една ядка кашу. Всяка кашу ябълка дава една ядка, а едно дърво може да даде до 300 плода в година. Ябълката има крушовидна форма, покрита с жълта, оранжева или червена восъчна ципа, около 7-10 сантиметра дължина и 5 сантиметра в диаметър. Месото е жълто, влакнесто, стипчиво, много сочно, има сладко-кисел вкус и аромат. Кашу ядката е с дължина около 3 сантиметра с необичайна форма, потопена в отровно масло, по време на узряването променя цвета си от зелен на зеленикаво-сиво или зеленикаво-кафяво. При узряването, плодовете падат на земята. Плодовете трябва да се консумират веднага след опадането, защото са много нетрайни.

Кашу ябълката се яде в прясно състояние или от сока се правят желета, безалкохолни напитки и вино. Това е отличен източник на витамин C (100 грама съдържат повече от 500% от минималната дневна потребност) и микроелементи. Черупката съдържа отровно масло, затова ядките трябва задължително да са пържени до пълното изпаряване на маслото по специален начин (дори и малко количество масло може да предизвика отравяне). След печене и почистване на остатъците от кожата, те се ядат. Кашуто е една от най-вкусните ядки, съдържа много масло и протеини.

Обикновено кашуто се размножава от семена. Те се накисват за 2 дни във вода, която се сменя два пъти на ден (избягвайте попадането на вода върху кожата, може да предизвика силно дразнене). След това се засаждат по една в контейнер с обем от 1-2 литра. Разсадът е готов след 2-3 седмици. Растението расте много бързо и започва да плододава 2 години след засаждане.

Предпочита пряка слънчева светлина или полусянка. Кашуто расте добре и дава плод в контейнер с лека, добре дренирана почвена смес. За да се даде конкретен размер и форма е необходима периодична резитба. Дървото се стреми да расте безпорядъчно, произвежда странични разклонения веднага след появата на следващия лист. Резитбата е особено важна през първите години след засаждане на кашуто, когато е необходимо да се формира стъблото и скелетните клони. Подобно на повечето тропически растения, добре му влияе ежедневното пръскане с вода. Може да издържи малко пресъхване на почвата. Непретенциозно е, изисква минимални грижи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар