Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

неделя, 15 януари 2012 г.

Един метод за засаждане на по-едри дървесни семена направо в почвата

Семената се събират при опадването им. Една бодлива букова кутийка съдържа няколко жълъда. Подбират се здрави жълъди с добър вид и се засаждат в периода между пълната луна на октомври и тази на ноември в предпочитана зона: 10 м вляво и вдясно от водна жила и 30 м в радиус около изворна зона.

Големи площи се залесяват лесно с помощта на стоманен лост или арматурно желязо с дебелина 1 - 2 сантиметра. Лостът е тежък и се забива на дълбочина около 10 - 15 сантиметра. Дупката леко се разширява с кръгово движение на инструмента. Жълъдът се поставя в дупката. Лостът отново се забива в непосредствена близост до дупката с жълъда и се повтаря кръговото движение. По този начин жълъдът се покрива рехаво със земя и се образува поливна ямка, която да задържа дъждовна вода, необходима за бъдещото растение. На разстояние една крачка се посажда ново растение и т.н.

Добре е при засаждането да се получават равностранни триъгълници, образуващи формите "пчелни килийки". Разстоянието е едва една голяма крачка ( около метър ), защото не всички растения ще поникнат и порастнат. Най-добре е комбинирано засаждане на семена от: бук, дъб, бяла акация (може и по-плитко), орех, дрян, глог, лешник, джанки, вишни и други устойчиви костилкови, както и всички ендемични ( типично нашенски ), полезни и екологично безопасни –т. е. неинвазивни, широколистни дървета и храсти.
Добре е преди акцията да се направи проучване и за специфичните за района растения ( напр. питомен кестен за южна България ), както и да се поиска " благословията" на местния горски стопанин, ако става въпрос за мащабна и обнародвана операция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар