Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

събота, 14 януари 2012 г.

БРЕКИНЯ


БРЕКИНЯТА е дърво с височина до 25 m и диаметър 60 cm. Короната е закръглена, гъста. Кората на младите дървета е гладка, светлосива, а на възрастните - тъмносива, надлъжно напукана и отделяща се люсповидно. Младите клонки са червено-кафяви, лъскави, голи, изпъстрени с лещанки. Пъпките са зелени, голи и лепкави. Връхната пъпка е по-голяма от страничните. Листата са прости, яйцевидни, състоящи се от 5-7 неравномерно назъбени дяла, от които първите два са най-дълбоко врязани. Те са едри (дълги 16-18 cm), отгоре лъскавозелени, а отдолу бледозелени, често овласени. През есента добиват оранжево-червена окраска.

Цветовете са бели, дребни, събрани в щитовидни съцветия. Появяват се след разлистването. Плодът е лъжлив, яйцевидно удължен, кафяв, изпъстрен с бели точки. дълъг 1-2 cm. Узрява през септември-октомври. Бpeкинятa плодоноси ежегодно. Расте сравнително бавно и достига възраст около 100 години. Размножава се чрез семена и издънки. Не е взискателна към почвените условия, но избягва песъчливите и силно овлажнени почви.
Участва в състава на смесените широколистни гори в предпланините и планините до 1200 m н.в. Плодовете се използват за храна и в народната медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар