Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

петък, 13 януари 2012 г.

Черница


Черницата е многогодишно дърво. Растението по всяка вероятност произхожда от Персия. Кората и е напукана мрежовидно, кафява е, до сивочерна на цвят. Височината на дървото достига до 20 м, а дебелината — до 80 см. Тъмнозелените листа имат форма на сърце, но са насечени неправилно на два-три дяла. По края са назъбени, а на върха — заострени. Използуват ги за храна на копринената буба. Има черна и бяла черница. Листата на черната черница са по-едри, по-лъскави и с грапави власинки. Тя расте из по-топлите места.
Черницата е пренесена от Индия. У нас се култивира, но се среща и диворастяща, макар и рядко. Вирее при умерен климат, нормална киселинност на почвата. Предпочита слънчевите места. Страда от студ, но издържа на пушек и газове във въздуха.
Има черна и бяла черница. Листата на черната черница са по-едри, по-лъскави и с грапави власинки. Тя расте из по-топлите места.




Вековна черница расте в местността Голямата чешма, с. Падина, община Девня. Обявена е за защитена през 1965 г. Тя е на 190 г., а този вид рядко достига подобна възраст. Височината й е 10 м, а обиколката на ствола – 5, 40 м. Част от корените на дървото са на повърхността. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар