Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

петък, 13 януари 2012 г.

Дива Череша


Дива Череша (Prunus avium)

Сравнително лесно можете да я разпознаете сред останалите дървета по лъскавата и червеникавокафява до червеникавосива кора, която се лющи на напречни тънки ивици и на много места по кората ще забележите характерни кестеняви точици – лещанки. Короната й е високо издигната, яйцевидна и с не много гъсто преплетени клони. На височина дивата череша стига до двадесетина метра.
Листата й са с променлива форма. Едни от тях са широко елипсовидни, други – яйцевидни, а трети са почти обратно яйцевидни. Всички обаче са двойно или тройно назъбени по края си, а на върха са източени и заострени. На всеки лист можете да изброите по 7 – 12 двойки странични жилки, които по върховете си са неколкократно разклонени. Вгледате ли се внимателно в листната дръжка, близо до основата на петурата, ще откриете 2 червеникави топчести жлезички. Зрелите плодове не наедряват много – най-едрите са колкото голямо грахово зърно, а на вкус са възкисели или дори горчиви.
Разпространение: Расте разпръснато из горите като в сравнение с култивираните видове дава значително по-малко плодове. Живее до около 100 г. и изисква много светлина. Топлолюбива. Дивата череша се среща по богати на хранителни вещества и умерено влажни почви, из дъбовите и буковите, а тук-там и в иглолистните гори. Ще я срещнете от 0 докъм 1500 м над м. в.

Няма коментари:

Публикуване на коментар