Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

петък, 13 януари 2012 г.

Пауловния


Пауловния (Paulownia) е широколистно дърво с височина 15-20 метра и широка корона. Листата са големи, до 30 см дължина и 25 см широчина, с форма на сърце, на дълги дръжки. Цветовете са едри, появяват се преди разлистването, с дължина до 5 см, розово-виолетови, ароматни, събрани в големи пирамидални съцветия. Необичайно и екзотично растение - изправени класове от бледоморави цветове над гигантски листа. Цъфти през май.
Естественото местообитание на пауловнията е западните и централни части на Китай, както и Югоизточна Азия. Представители на рода са широко интродуцирани в Северна и Южна Америка и в Нова Зеландия. В страните от Балканския полуостров представители на рода Пауловния почти липсват. В България много рядко се срещат единични екземпляри от вида Paulownia tomentosa.
Пауловнията е особено тачена от японците - ценителите на красотата. Всяка пролет те се възхищават на нейния цъфтеж. Още преди появата на листата, по клоните се появява необичайно лилаво цвете, с цилиндрична форма наподобяващо камбана. Възхищавайки се на красотата на това цвете, японците наричат пауловнията императорско дърво.
През лятото, след дълго цъфтене, на дървото завръзват плодове-капсули, които приличат на клюн на птица, сухи шушулки с дребни семена. Когато „клюнът” се отвори, семената се разпространяват от вятъра.
Род Paulownia включва девет високо адаптивни видa с ценна дървесина. Това са: Paulownia elongata, Paulownia tomentosa, Paulownia fortuneii, Paulownia australis, Paulownia fargesii,Paulownia albiphloea, Paulownia catalpifolia, Paulownia taiwaniana иPaulownia kawakamii.
Видовете от род Paulownia са сред най-бързо растящите дървесни видове в света. Те са дървесни, листопадни, а в тропическите райони – вечнозелени. Имат гладка кора, срещуположни клони и листа. Образуват големи пирамидални или цилиндрични съцветия, голям брой цветове и голям брой дребни семена, снабдени с ципесто крило и с висок толеранс към променящите се климатични условия. Висока толерантност към засушаване, невзискателност към състава на почвите и широк температурен диапазон (от –17 до + 40°C) на развитие. Най-широко приложение имат видовете P. tomentosa, P. elongata и P. fortunei.
Създаването на хибридни видове позволява отглеждането им при различни климатични условия.
Пауловнията e особено ценнa за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища.
От голямо значение е и фактът, че Пауловнията не боледува и не се напада от насекоми и вредители, което до голяма степен снижава риска при промишленото й отглеждане.
Paulownia tomentosa (пауловния томентоза) е интродуциран в САЩ като декоративен вид. В страни като Китай и Япония използването на вида за декорация е традиция. Пауловния Томентозата има красив, постепенен листопад, обогатяващ почвата с минерали. Използва се за декорация на паркове, градини, търговски площи, резиденции и др. За декоративни цели се ползват Paulownia Tomentosa или нейните хибриди - P. Tomentosa X P. Fortunei. Тези видове са по-устойчиви в голям температурен толеранс. Хибридния вид P. Tomentosa X P. Fortunei е добро решение при залесяване, за парково и ландшафтно озеленяване и декориране. Дървото развива стъбло с много разклонения, гъста и кичеста корона с гроздовидни съцветия, вариращи по цвят от кремаво до тъмно виолетово.  Пауловния Томентоза се характеризира с добре оформена корона и бърз растеж, но не толкова интензивен както при видовете Paulownia Elongata.
Paulownia Elongata (Пауловния Елонгата) е най-бързорастящия от видовете Paulownia, известна е още като «изумруденото дърво». Изключително бързият растеж формира много прав стълбовиден ствол, който нараства равномерно по дължина. След седмата година на засаждане стъблото достига 40 см. в диаметър. Paulownia Elongata е способна да се адаптира, расте и развива в бедни почви, като спомага за запазване на слабите и ерозирали почви. Високата толерантност към засушаване, невзискателността към състава на почвите и широкия температурен диапазон (от –20°C до + 40°C) прави Paulownia Elongata много търсени при възстановяване на околната среда.
Хибридите на Paulownia Elongata - P. Elongata Х P. Fortunei, P. Elongata Х P.Kawakamii, P. Elongata Х P. Fortunei X P. Elongata са селектирани с цел подобряване на някои характеристики на чистата Paulownia Elongata /напр. повишаване на студоустойчивост/.
Paulownia се размножава чрез семена и вегетативно – чрез коренови и стъблени резници.
Oбича силно слънцегреене и спокойно безветрено време, както и леки, аерирани, песъчливи или наносни почви. Може да се отглежда и на песъчливо-глинести и глинести такива.  Може да расте на бедни и замърсени почви, като ги очиства от тежки метали и други вредни соли, но за да развие пълния си потенциал и даде най-добри резултати, е необходимо наторяване с оборски тор. По отношение на влажността на почвите, е толерантна, но не обича мочурливите почви, където водата е на високо ниво. Добре се развива, когато дълбочината на почвата е 1.5-2 метра. Обикновено се засажда напролет. Както всички фиданки, младите Пауловниии трябва да бъдат защитени от тревопасни животни, които могат да наранят кората на дървото. Препоръчително е теренът за засаждане да бъде напоен за влажност на почвата и редуциране на труда.
Препоръчително е да се изкопаят дупки, дълбоки 0.5 м до 0.6 м и с диаметър поне 0.5 м. Ако земята не е рохкава, дупките за засаждане трябва да са колкото сe може по-широки, за тежки почви - поне 60х60х60 см. При изкопаване на дупката повърхностната почва се отделя от по-дълбоката почва. След това дупката се запълва наполовина с повърхностната почва (смесена с тор). Растението се засажда така, че връзката между стъблото и корена да бъде около 1 см под нивото на почвата. Останалата почва се наслагва и отъпква. При равен терен, особено ако има опасност от насищане на почвата през зимата, е препоръчително да се направи могила (купчинка), така че нивото на почвата при дупката за засаждане да бъде 30 см над повърхността на околната почва.
Paulownia е способна да се адаптира, расте и развива в бедни почви. Тя е идеален дървесен вид за подобряване и възстановяване на бедни, замърсени и застрашени почви. Расте на замърсени с тежки метали и вредни вещества почви, където други дървесни видове загиват. Поглъщайки тези вещества, тя освобождава почвата от тях,спомагайки за запазване на слабите почви.
Огромните листа на Пауловния достигат до 75 см в диаметър, с което при опадването им се осигурява обилна биомаса, която наторява и структурира почвата с естествен хумус. Така се обезпечават необходими условия за растежа на видовете, които се отглеждат заедно с Paulownia и след нея.
Paulownia е препоръчителен дървесен вид и за борбата с ерозиите. Освен очистването на почвата и водите в нея, Пауловния очиства и въздуха от вредните газове, които често са в недопустимо високи концентрации, особено в големите индустриални градове. Paulownia абсорбира 10 пъти повече въглероден диоксид от който и да е дървесен вид, освобождавайки големи количества кислород.

Няма коментари:

Публикуване на коментар