Карта на всички залесявания към проект : 1 милион!

събота, 14 януари 2012 г.

Златен дъжд


                                Жълт салкъм, Златен дъжд, Жълта акация - laburnaum




Храст или малко дърво. Има тройни листа, без прилистници. Цветовете са жълти и са събрани в гроздовидни съцветия. Плодът е тъмнокафяв боб, съдържащ до осем семена. Цъфти през месеците май-юни.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:Вирее из храсталаци, по слънчеви и сухи места. Отглежда се като декоративен храст.

Растението е от семейство Бобови и лесно се възпроизвежда със семена, които са светло до тъмнокафяви, сплеснати бобчета, с висока кълняемоспособност. Засети в лехи през есента, те безотказно покълват и се развиват.
Лабурнумът е декоративен бързорастящ храст, достигащ размерите на малко дърво с височина 2 - 4 м. Обича слънчевите места. Към почвите не е взискателен. В края на март и началото на април цъфти с разкошните си гроздовидни златистожълти цветове. Те са толкова изобилни, че изглежда навалян от пороен златен дъжд.
Лабурнумът е нежно и грациозно дърво. Под шарената му сянка могат да виреят и други растения. Цветовете се появяват през май или юни. След тях идва ред на кафяви шушулки, които остават до средата на зимата, когато най-характерни са лъскавите зелени клони. Не забравяйте - листата, клоните и особено семената са отровни!       
СОРТОВЕ: L. watereri 'Vossii' е най-подходящ за купуване. Той е по-изправен от обикновения лабурнум и жълтите му съцветия са изключително дълги - 25-50 см. Листата са лъскави. Образуват се много малко семена. Цветовете се появяват през юни. Обикновеният лабурнум (L. anagyroides) започва да цъфти около две седмици по-рано. Достига около 4,5 м височина. Плачещ сорт е L. anagyroides 'Pendulum'. По-слабо популярен е L. alpinum. Листата са по-големи, цветовете се появяват по-късно, а семената са кафяви. L adamii (Laburnocytisus adamii) е хибрид между лабурнума и зановеца - на едно и също дърво се появяват жълти, пурпурни и розови цветове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар